miercuri, 24 decembrie 2008

Craciunul in lume


La noi toata lumea stie cat de frumos se serbeaza Craciunul dar pe alte meleaguri lucrurile sunt putin diferite.

In Cuba, cea mai importanta perioada este Ajunul Craciunului, denumita “nochebuena” (“Noaptea cea buna”). Masa traditionala înseamna pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca) sub forma de piure. Familiile numerose se reunesc si, într-o groapa sapata în pamânt si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig
un porc întreg. Familiile (care în Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toata noaptea pe muzica traditionala.

În tara ghetii si zapezii, Islanda, vin treisprezece Mosi Craciuni! Cu treisprezece zile înainte de Craciun, primul Mos Craciun coboara din munti, ocoleste fiecare casa si apoi pune dulciuri în ghetutele copiilor, în vreme ce acestia dorm. Daca au fost cuminti, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic (scratch cards), iar daca au fost rai … un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Mos vine în oras si tot asa pâna pe 25 decembrie când primul Mos se întoarce la casa lui din munti, pe 26 cel de al doilea si tot asa pâna pe 6 ianuarie. Ziua de 6 ianuarie este numita si “Al treisprezecelea” si este considerata de islandezi ultima zi de Craciun pentru ca în aceasta zi, ultimul Mos Craciun se întoarce la casa lui.


Multe persoane în Noua Zeelanda urmeaza vechile traditii engleze în ceea ce priveste masa traditionala: curcan, budinca de stafide si salate reci. Nimeni nu considera Craciunul complet fara prajitura “Pavlova” - preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca. Deoarece foarte multi oameni din emisfera
nordica traiesc acum în Noua Zeelanda a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori într-un an - o data pe 25 Decembrie si a doua oara în iulie, atunci când este mijlocul iernii. Copacul ce este împodobit de Craciun se numeste “Pohntokawa”.

În Olanda, numele Sfântului Nicolas este Sinterklaas. Copiii olandezi stiu ca Mos Nicolae vine din Spania în ziua de 6 decembrie. În seara din ajunul venirii Mosului Nicolae copiii îsi umplu ghetutele cu fân si zahar pentru calul mosului iar dimineata când se trezesc, copiii gasesc ghetutele pline cu daruri cum ar fi nuci si bomboane. Uneori, mosul apare în carne si oase în casele oamenilor împreuna cu asistentul sau Black Pete. Mos Nicolae îi intreaba pe copii daca au fost cuminti în anul care a trecut.


În Finlanda familiile se reunesc pentru a petrece Craciunul, cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara, în jurul orei 17.00, familiile pleaca la biserica pentru slujbe speciale în care se aprind lumânari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumânari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti uita. În Ajunul Craciunului, copiii asteapta sosirea lui Mos Craciun care pune mereu
aceeasi întrebare: “Sunt cumva copii cuminti aici?”. Raspunsul entuziasmat este, bineînteles, acelasi “Da”! Mosul are o desaga plina de cadouri, iar în timp ce “slujitorii” lui îl ajuta sa le împarta, el povesteste celor mici despre calatoria grea pe care o face din Laponia.

În Suedia, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului. O masa speciala este pregatita pentru Ajunul Craciunului - sunca, peste si fasole – aceasta este si prilejul cu care rudele îsi fac daruri. Multi suedezi merg la biserica în dimineata zilei de Craciun. Craciunul se numeste la suedezi Jul si este urmat de alte sarbatori.

În Elvetia, Samichlaus (Mos Craciun) are întotdeauna sarcina grea de a aduce si pomul de Craciun în casele oamenilor. Acest obicei se pastreaza înca din 1775.

Pe vremuri în Franta, Sfântul Nicolae aducea cadouri micutilor în ziua de 6 decembrie (traditia se mai pastreaza înca în unele zone din nordul tarii). În cea mai mare parte a Frantei, Père Noel (Mos Craciun) i-a luat locul lui Mos Nicolae.
Père Noel vine în casele francezilor în noaptea de 24 decembrie si pune cadouri în ghetute. Punctul culminant al mesei de Craciun pentru francezi este traditionala "Bûche de Noel", o prajitura de ciocolata prezentata la masa sub forma de buturuga.

În Germania, ajunul Craciunului este cea mai importanta zi de sarbatoare. În ziua de ajun, familia se aduna pentru cina si pentru a merge împreuna la biserica la Mesa din noaptea de Craciun. În unele familii se obisnuieste ca de Craciun sa se cânte colinde, dar, pentru cei mai multi nemti Craciunul este un moment de reflexie si analiza.

Colindele de Craciun în Jamaica sunt aceleasi melodii populare întâlnite în lume (Jingle Bells, Holy Night, Silent Night etc.) dar mai multe colinde sunt cântate în ritm de raggae. Masa de Craciun cea mai importanta este prânzul. Ea include orez, pui, carne de bou si capra picanta si, mai rar, friptura de vita sau porc.


În Rusia, in zilele URSS-ului, Craciunul nu prea era sarbatorit. Anul Nou (Revelionul) era ocazia cu care – pe atunci Mos Gerila - aducea cadouri copiilor. Odata cu caderea comunismului, Craciunul a început sa fie sarbatorit în mod deschis – fie pe 25 decembrie sau, de cei mai multi dintre rusi, pe 7 ianuarie. Rusii care sarbatoresc pe 7 ianuarie se ghideaza dupa mai vechiul calendar Iulia
n. Rusii manânca la masa de Craciun prajituri, placinte si galusti de carne.

Cine merge în insorita Spanie de Craciun poate crede ca sarbatoarea a fost anulata. Cu toate acestea, Craciunul este sarbatorit, dar darurile se dau pe 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos). Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun în America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic.


Traditia a fost importata în Marea Britanie din Germania...în perioada victoriana, gratie printului Albert, sotul reginei Victoria. Asadar, pe 25 decembrie, o masa festiva, la care se manânca toate bunatatile - dar altfel de bunatati decât cele cu care suntem noi obisnuiti... Apoi, a doua zi, asa numita Boxing Day - in traducere cuvânt cu cuvânt Ziua Cutiei, un nume aparent paradoxal. Ceea ce e uimitor în Marea Britanie e faptul ca în zilele de Craciun, tara pur si simplu este paralizata.

In Belgia, cei mici isi primesc darurile chiar in dimineata de Craciun, dar nu sub brad, ci in sosete speciale, iar micul dejun pe care il servesc este unul special: o paine facuta dintr-un aluat dulce, pe care belgienii o numesc cougnou sau cougnolle. Painea are forma unui copilas, adica a Pruncului Iisus.

Portughezii, catolici ferventi, petrec Craciunul asteptandu-l si ei pe Mos, care soseste in fiecare an la miezul noptii si lasa cadouri sub brad sau in pantofii lustruiti si aliniati frumos langa semineu. De Craciun, portughezii mananca peste uscat si cartofi fierti.


In Ungaria, brazii trebuie sa fie impodobiti atat cu decoratiuni, cat si cu dulciuri (ciocolata, bomboane, acadele) chiar in prima zi de Craciun. Pe 25 decembrie, cand la noi soseste Mos Craciun, unguri il asteapta pe Pruncul Isus, cel care le va aduce bradul de Craciun si cadourile. In aceeasi zi, dar seara, familia serveste masa traditionala, din care nu trebuie sa lipseasca pestele proaspat, orezul si cartofii, iar dupa ce toata lumea a mancat, petrecerea poate sa inceapa. Atunci, cei mici vad pentru prima oara bradul si isi deschid bucurosi cadourile.

Un exemplu de „urmat“ sunt lituanienii, care il asteapta pe Mos Craciun in toate cele 12 zile premergatoare Craciunului. Norocosi sunt si turcii de religie crestina, care il celebreaza pe Sfantul Nicolae in cadrul unui festival organizat in orasul sau natal (actualul Demre), pe parcursul a trei zile, in care se ofera si se primesc daruri intr-o atmosfera feerica.

In China, de Craciun, crestinii isi impodobesc toti copacii din curte cu ghirlande colorate, lanturi de hartie, flori si felinare - de aici, denumirea de „copaci de lumina“. Micutii il asteapta si ei pe Mos Craciun (pe care il numesc Dun Che Lao Ren), care le va aduce jucarii si haine noi.

In locul bradului, in Liberia, e impodobit un palmier. Darurile de pret sunt hainele de bumbac, sapunul, dulciurile, creioanele, cartile. Masa se serveste in aer liber, la mese rotunde, in jurul carora se aduna intreaga familie.

Ti-ai imaginat vreodata cum ar fi sa iti petreci Craciunul pe o plaja insorita, bronzandu-te si savurand un cocteil sub o umbrela de paie? Ei bine, locuitorii continentului african sarbatoresc astfel Craciunul. Totusi, ca si noi, il asteapta pe Mos, impodobesc bradul, colinda. In Congo se organizeaza serbari care rememoreaza scena nasterii lui Iisus. Grupuri de colindatori merg din casa in casa imbracati in costume speciale si canta colinde.Pe langa darurile spirituale, la slujba de Craciun se aduc si cadouri propriu-zise, care vor fi lasate in biserica si donate ulterior. Nici o persoana nu participa la slujba daca nu aduce ceva. Masa de Craciun se serveste in aer liber. Exista atat mancare traditionala (curcan, carne de porc, placinta cu carne), cat si delicatese (purcelusi de lapte, orez cu stafide, placinta de prune, biscuiti glazurati).

Ziua de Craciun se sarbatoreste pe malul marii, sub soarele arzator. Intr-o alta parte a continentului african, in Ghana, Craciunul coincide cu recolta boabelor de cacao. Este o dubla sarbatoare, cu multa veselie si belsug.

Desi crestinismul nu e raspandit in Japonia (doar 1% dintre japonezi sunt crestini), in preajma Craciunului, majoritatea locuitorilor din aceasta tara isi decoreaza casele cu crengute de brad si isi fac daruri. L-au imprumutat pana si pe Mos Craciun, pe care il numesc Hotei-Osho. Acesta are puteri magice si niste ochi fermecati in ceafa, cu care poate vedea daca cei mici sunt cuminti sau nu. Craciunul japonez nu este o zi care se sarbatoreste in familie, mancand friptura de curcan si cozonac, ci una in care trebuie sa faci lucruri bune, sa vizitezi oameni bolnavi, sa fii bland si generos.

Pentru iranienii crestini insa, primele 25 de zile ale lunii decembrie sunt zile de meditatie si post, cand toata lumea merge la biserica pentru a-si purifica sufletul. Ei nu pot sarbatori Craciunul inainte de a se spovedi. De Ajun, la miezul noptii, incepe sarbatoarea. Oare iti poti imagina ca exista oameni care nu au auzit de Mos Craciun? Ei bine, exista! Copiii iranienilor nu primesc daruri de la Mos. In schimb, parintii au grija sa le ofere haine noi, pe care le vor purta in perioada Sarbatorilor. In Iran, de Craciun, mancarea cea mai apreciata este carnea de pui, preparata in diverse feluri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu