vineri, 19 decembrie 2008

Asfalt electric

Tocmai am citit ca israelienii au pus la punct o tehnologie noua pentru producerea energiei electrice bazata pe cristale piezoelectrice. Mai exact vor incorpora aceste cristale in asfaltul de pe autostrazi, iar in momentul rularii autovehiculelor pe aceasta suprafata se va produce energie electrica. Cantitatea de energie generata de un kilometru de asemenea autostrada este calculata la aproximativ 400kW. Chiar daca cercetatorii spun ca energia produsa de un kilometru de autostrada poate alimenta 8 autoturisme electrice, probabil ca aceasta va fi folosita (daca ideea va deveni viabila) pentru iluminatul stradal si/sau semafoare. Sau, cine stie, poate vor alimenta chiar sate aflate in imediata apropiere a acestor autostrazi.
Testele care se vor efectua in Israel incapand cu luna ianuarie 2009 vor avea ca scop experimentarea impactului cristalelor asupra mediului cat si raportul costuri/beneficii, in conditiile in care tehnologia este noua.
Oricum ideea este geniala si este bine ca se incearca reducerea poluarii produse prin arderea combustibililor traditionali. Poate ca va fi implementata si la viitoarele noastre autostrazi chiar daca vor fi gata peste ... ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu