sâmbătă, 8 octombrie 2011

Inel


      Inelul reprezinta cercul fara de inceput si fara de sfarsit, simbol al infinitului, al dragostei nemuritoare.
      Inca din timpul Egiptului Antic se vorbea de inelul de cununie care tinea loc si de inel de logodna si de verigheta. Simpla prezenta a unui inel pe degetul inelar al mainii stangi a femeii, era semn pentru ceilalti ca acea femeie face parte dintr-un legamant de casatorie pe care trebuie sa-l pazeasca cu sfintenie. Acest mesaj este acelasi atat pentru persoana care poarta inelul cat si pentru ceilalti din jur. La un moment dat in timp, inelul a capatat si o
utilitate practica, el fiind folosit pe post de sigiliu de catre femeie, in ceea ce priveste bunurile casei formate impreuna cu barbatul.
      Dupa cum am spus si mai sus, inelul se purta pe degetul al patrulea de la mana stanga, crezandu-se ca prin acesta trece "vena amoris", vena dragostei, iar mana stanga era mana care era mai aproape de inima, de sursa sentimentelor de iubire, a dragostei. Cea de-a doua varianta, mai putin cunoscuta, este aceea ca un preot crestin, cand a vrut sa puna inelul pe mana femeii, a ales al patrulea deget pentru ca celelalte trei erau reprezentate de Sfanta Treime: Tatalui, Fiului si Sfantul Duh. Chinezii au o alta explicatie. Se crede ca fiecare deget al mainii reprezinta persoanele din viata ta. Degetul mare reprezinta parintii, aratatorul - fratii, mijlociul - pe tine insuti, inelarul reprezinta sufletul pereche si degetul mic - copiii.
Pune-ti mainile fata in fata, lipeste degetele (cele mari, aratatoarele, etc.), indoaie degetele mijlocii sa se atinga unghiile si lipeste-le, apoi apropie varfurile celorlalte degete. Incearca sa desparti degetele mari, care reprezinta parintii. Vei putea pentru ca destinul parintilor nu este sa traiasca cu tine pentru tot restul vietii. Te vor parasi mai devreme sau mai tarziu.
Apropie din nou toate degetele si acum incearca sa desparti degetele aratatoare, care reprezinta fratii. Vei putea pentru ca destinul fratilor este sa-si creeze propria familie si sa-si traiasca propriile vieti.
Apropie din nou toate degetele si acum incearca sa desparti degetele mici, care reprezinta copiii. Vei putea pentru ca copiii vor creste, se vor casatori si isi vor trai propria viata.
Apropie din nou toate degetele si acum incearca sa desparti inelarele, care reprezinta partenerul de viata. Nu vei putea pentru ca destinul sotului si al sotiei este sa ramana impreuna pentru toata viata.
      De-a lungul timpului inelele au fost confectionate din diverse materiale: coaja de copac , fier, cupru, alama, argint sau aur.
      Odata cu dezvoltarea crestinismului in Europa, atat notiunea de inel de cununie cat si cea de ceremonie de logodna s-au schimbat. Astfel, ceremonia de logodna s-a schimbat radical, nemaiavand acea semnificatie de unire a sotilor in fata familiei, ci mai degraba un caracter mai intim, mai romantic si mai personal, in care barbatul ii oferera iubitei sale un inel de logodna si o cere de sotie. Totodata a aparut si notiunea de verighete, adica inele identice atat pentru femeie cat si pentru barbat, ca pecetluire a legaturii dintre cei doi. In acest fel nu numai femeia era recunoscuta ca parte a unei relatii prin simpla prezenta a inelului de cununie, cat si barbatul, prin purtarea verighetei.
      Dar, indiferent de modelul ales din multitudinea de inele de logodna, materialul din care este facut, modelul sau tipul de piatra, lucrul esential este ca viitoarea mireasa va purta intreaga viata acest inel. Asa ca nu uita, daruieste inelul de logodna!

Un comentariu: